37'
Harmen Schilder (intikker)

3e klasse 401

23 maart 2019 14:45

Wat de bezoekers aan technische kwaliteit te kort kwamen werd ruimschoots gecompenseerd door de inzet, samenwerking en slim stoorwerk. De eindstand was 1-1, maar het scheelde letterlijk een haar of Koningslust-Grashoek had de volle driepunter mee naar huis mogen nemen.

Voorafgaand aan de wedstrijd werden uiteraard de recente resultaten van de tegenstander besproken. Deze zagen er voor ons niet zo veelbelovend uit. Ongeslagen en met een doelsaldo van 17 voor en 1 tegen, zouden we waarschijnlijk worden opgewacht door een team vol zelfvertrouwen. En dat voorgevoel kwam uit. De signalen dat vooral het middenveld zeer sterk zou zijn, bleken echter niet te kloppen: alle Baexemer linies waren namelijk redelijk tot sterk bezet. Onze jongens moesten in het eerste kwartier alle zeilen bijzetten om niet te worden overlopen en de offensieve plannen bleven voorlopig in de ijskast. Slechts met lange ballen konden wat speldenprikjes worden uitgedeeld, maar die werden zonder al te veel ophef door de thuisploeg afgeweerd.

Begrijp me niet verkeerd, de druk van Baexem was hoog, maar èchte doelrijpe kansen konden in het eerste kwartier door goed verdedigen van vooral Kris en Tjerk worden voorkomen. Uiteindelijk leidde een rommelige, onoverzichtelijke situatie in de 17e minuut tot een goal en de, na zo'n eerste kwartier, terechte voorsprong van de thuisploeg. De specialisten moeten zich er maar eens over buigen, maar de wedstrijd leek vanaf dat moment wel meer evenwichtig te worden. Koningslust/Grashoek vertoonde zich van tijd tot tijd in de "16" van de tegenstander, zonder al te groot gevaar overigens. Liet Baexem de teugels wat vieren nu dat de 1-0 op het (wat kleine) scorebord stond? Wie zal het zeggen.

En zo werd het een rommelige pot voetbal op een zeer hobbelig veld. De charme zat 'm niet in mooi voetbal, maar in de strijdlust en de fouten aan beide kanten. In de 37e minuut maakte de lokale keeper een pijnlijke fout door de bal verkeerd te raken. De oorzaak was waarschijnlijk een van de hobbeltjes, maar het kan ook een van de kuiltjes zijn geweest. Feit is dat Harmen scherp was en de fout direct afstrafte: 1-1.

Het maakte in het spelbeeld niets los en de coaches van beide partijen gingen zich beraden over de speech die ze in de rust zouden gaan geven.

What happens in the kleedkamer, stays in the kleedkamer, luidt een oud gezegde. Dat was vandaag wel lastig want zowel in de onze als in die van Baexem werd met flinke stemverheffing gesproken. Er dienden 22 heren te worden wakkergeschud! Ter verdediging van ons team mag wel worden opgemerkt dat de hoeken (linksachter, rechtsachter, rechtsvoor en linksvoor) deze wedstrijd een nogal ongebruikelijke bezetting kenden. Personen die normaal in de verdediging speelden, werden nu voorin geplaatst, en andersom. Deze keuze was onconventioneel, maar leverde verrassende resultaten op. Daartegenover staat dat het voor een aantal spelers blijkbaar erg lastig is om uit hun vertrouwde omgeving te worden gehaald. En dat levert foutjes op en kleine irritaties. De manier om door die fase heen te komen is concentratie, inzet en coaching.

En inderdaad, de tweede helft zag er in eerste instantie wat beter uit. De verse krachten lieten zich goed gelden en de spelers die mochten blijven staan leken zich steeds beter te kwijten van hun taak dan in de eerste helft.

Het groeide zowaar naar een meer open wedstrijd waar Koningslust/Grashoek een korte periode de overhand had. Spits Jim werd de man om in de gaten te houden. Helaas ontbrak het hem vandaag drie maal aan de benodigde scherpte om de (prima) keeper te kunnen verschalken.

Aan de andere kant van het veld stond er ook een goede keeper. Met fabelachtige reflexen was Joep de luis in de pels van de thuisploeg. Vanuit die flow bezien was het eigenlijk volkomen begrijpelijk en terecht dat hij in de 78e minuut een beslissende penalty stopte.
Deze teleurstelling bleek voor de thuisploeg echter de laatste ademtocht. Ook die van Baexem hadden alles gegeven en konden hun geblesseerden alleen nog maar met iets minder geblesseerden wisselen. Het gaf onze heren de kans om nog één keer alles naar voren te gooien om de overwinning te stelen. Drie minuten voor tijd mocht Vinnie vanaf de rechterzijde aanleggen voor een vrije trap. Nét iets te ver voor een rechtstreeks schot, krulde hij de bal in de ruimte achter de verdediging. Van de alert inlopende spelers was Job degene die de 1-2 "op de kuif" had.

Helaasss, op een haar na...

Heren, de complimenten waarop jullie je van jullie taak hebben gekweten. Voor sommigen was die taak wat ongebruikelijk, maar toch. In de tweede helft hebben jullie door karakter en doorzettingsvermogen een verdiend punt binnengesleept tegen een team dat dit jaar bovenin gaan eindigen in deze poule, super!